'Curaçao hub alleen voor humanitaire, niet militaire hulp aan Venezuela' | Caribisch Netwerk

WILLEMSTAD – Nadat Nederland bekendmaakte dat Curaçao één van de logistieke humanitaire hubs wordt voor hulp van de Verenigde Staten en andere landen aan Venezuela, benadrukt de Curaçaose premier dat dit geen militaire hulpactie inhoudt.

Tekst gaat verder onder de video
Kim Hendriksen vraagt Curaçaoënaars wat zij ervan vinden dat hun eiland nu een hub voor Venezuela wordt

“Het gaat hierbij om een civiele hulpoperatie, niet een militaire actie”, aldus minister-president Eugene Rhuggenaath. Hij vergelijkt de hulp met die aan Sint-Maarten nadat deze was getroffen door orkaan Irma.

“We hebben het over het distribueren van voedselpakketten, materiaal en medicijnen zodat NGO’s van andere landen via onze luchthaven en haven het transport naar Venezuela kunnen faciliteren.”

17031_ennia_banner_reis_468x60px_eng

Na orkaan Irma fungeerde luchthaven Hato ook als luchtbrug voor internationale noodgoederen. Rhuggenaath: “Wij willen de perceptie vermijden dat we ons mengen in het militaire bewind van Venezuela. Ook hier zijn mensen erg bezorgd vanwege de slechte, economische toestand van het land, wat wij zeker willen verminderen met de humanitaire hulp nu.”

Het betekent dat de militaire FOL-basis van Amerika op Curaçao niet gebruikt hoeft te worden. Waarnemend woordvoerder van Defensie Caribisch Gebied zegt dat de overheid nog geen beroep op hen heeft gedaan. “Ik kan niet speculeren of en wanneer we die zullen ontvangen. Maar tot dusver is er nog geen beroep op defensie Caribisch gebied gedaan”, aldus Alex Kranenburg.

In een brief aan de Tweede Kamer zeggen de Nederlandse ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ook 1 miljoen euro toe aan het Nederlandse Rode Kruis. Die met dat geld het Venezolaanse Rode Kruis moet gaan helpen en andere hulpprogramma’s in de regio.

Op het tweede hulpverzoek van Curaçao onlangs is Nederland nog niet ingegaan, zo is ook te lezen in de kamerbrief. Aruba heeft op 1 februari Nederland ondersteuning gevraagd bij de asielprocedure. Daar wordt ‘welwillend’ naar gekeken, aldus de ministers. Het Nederlandse kabinet zegt verder bereid te zijn om te ‘ondersteunen bij andere uitdagingen’. Zoals de toekomst van de Curaçaose raffinaderij en het borgen van leveringszekerheid van brandstoffen op bijvoorbeeld Bonaire.

Geen gerelateerde artikelen gevonden.

One year after the government takeover in Statia: Statians want elections

Hasi deporte ku un limitashon físiko no ta asina klaru na Kòrsou

Wie zijn we

Caribisch Netwerk brengt nieuws, actualiteiten en achtergronden over Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en de Caribische gemeenschap in Nederland. Met een netwerk van lokale journalisten volgen we de ontwikkelingen op de zes eilanden van het Nederlandse Koninkrijk. Het netwerk volgt ook de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap in Nederland en de politieke besluitvorming in Den Haag die gevolgen heeft voor de zes eilanden en/of voor de Caribische gemeenschap in Nederland. Caribisch Netwerk is onafhankelijk.

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief. Meld je aan.

Aanmelden

© 2019 Caribisch Netwerk – NTR

Source: Caribisch Netwerk https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/02/13/curacao-hub-alleen-voor-humanitaire-niet-militaire-hulp-aan-venezuela/

LEAVE A REPLY