Op audiëntie bij de paus: 'hij moet weten hoe schrijnend het leven is voor veel kinderen op Curaçao' | Caribisch Netwerk

ALKMAAR / ROME – Het was een lang gekoesterde wens van de Curaçaose Ruth Groeneveld uit Alkmaar: op audiëntie bij de paus. Afgelopen woensdag was het zover.

Ruth greep het moment aan om paus Franciscus te vertellen over ‘de armoede waarin veel kinderen op Curaçao leven’. “Er zijn nog steeds kinderen die met honger naar school gaan of zitten op kapot schoolmeubilair in bouwvallige schoollokalen.”

Tekst gaat verder onder de video
Door Natasja Gibbs

Ruth zet zich sinds 2011 met haar stichting Miss IQ in voor de jeugd op haar eiland. Dat doet ze door schoolmeubilair en schoolspullen in te zamelen voor Curaçaose scholen die het hard nodig hebben. In de afgelopen acht jaar verscheepte ze al dertig containers naar het eiland.

17031_ennia_banner_reis_468x60px_eng

Hulp Curaçaose overheid blijft uit

“Alles gebeurt op basis van donaties en sponsoren. We willen heel graag hulp van de Curaçaose overheid, maar dat komt maar niet van de grond”, vertelt Groenewoud.

In 2017 beloofde de Curaçaose onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé dat er geld zou worden vrijgemaakt om de containers vol tweedehands schoolmeubilair naar het eiland te halen. “Daar is niks meer van terecht gekomen”, zegt Groenewoud.

Ambassadeur van Curaçao

Inmiddels gaat de stichting toch door en dat valt op. Vorig jaar ontving Groenewoud de onderscheiding ‘Ambassadeur van Curaçao’ en een beeldje. En nu dus het bezoek aan de paus. Een uitzonderlijke kans die niet iedereen krijgt. Ruth Groenewoud kreeg de kans dankzij de bemiddeling van bisschop Jan Hendriks.

In Rome stond Groenewoud nog een verrassing te wachten: een rozenkrans van de paus. Een bijzonder cadeau dat Ruth opdraagt aan haar onlangs overleden moeder. “Die ga ik bij haar graf op Curaçao hangen.”

Source: Caribisch Netwerk https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/03/25/op-audientie-bij-de-paus-hij-moet-weten-hoe-schrijnend-het-leven-is-voor-veel-kinderen-op-curacao/

LEAVE A REPLY